Historiek

Seperator

Over de Zwadderkotmolen

De vallei van de Zwadderkotmolen is één van die plekjes die gelukkig door de "moderne tijd" vergeten zijn. Sinds vele eeuwen is de molen het lievelingsplekje van de dorpsjeugd geweest. Zij kwamen hier ploeteren (=zwadderen!) in het water van de Ooschebeek.

 

 

"Gelegen aan de boorden van een kronkelende Ooschebeek.
De ultieme oase van rust in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen."
Wervende zinnen uit een toeristische brochure? Niets daarvan, we hebben het hier over de waarheid en niets dan de waarheid...

Eenvoudige schoonheid

Voorlopig blijft alles zoals het ooit geweest is, want niet alleen de molen zelf maar ook het landschap is beschermd. Vandaar het gebrek aan een goede wegbewijzering, vandaar ook het rustgevende gevoel van eenvoudige schoonheid. Volgens bronvermeldingen van 1456 is de molen meer dan duizend jaar oud.  Al die tijd werd hier lijn- en raapzaad verwerkt tot olie ("een oelyc ollecot"). Getuige hiervan zijn de vroegere molenstenen die men op de parking vindt en de olievlek op de steunbalk waar vroeger de as "gesmout" werd.

 In 1809 werd de Zwadderkotmolen omgevormd tot graanmolen. Het huidige binnenwerk dateert van dat tijdstip en is tot op heden intact. Vooral tijdens de oorlog '40-'45 was de molen een zegen voor de mensen uit de omgeving; zij aten wit-brood van het zwart-werk van de molenaar en zijn companen. In die periode werden ook de tralies aangebracht. Tot de jaren zestig heeft de molen zijn werk onverdroten gedaan.

 

Hedendaagse keuken

Sinds de feestdag van Sint-Amelberga, de patroonheilige van Mater, in het jaar onzes Heren 1988, kan je er terecht voor een drankje of een streekgerecht zoals "paling op Materse wijze". Dankzij een dynamisch keukenteam dat al meer dan 20 jaar achter het fornuis staat, groeide de taverne uit tot een restaurant met een hedendaagse keuken. De gemoedelijkheid van de startjaren is gebleven.

Bedankt!